Sajian – Aneka Pastri Dan Kek Menawan Jamu Mata Dan Rasa
Choux Pastry
Bahan-bahan
200 ml susu
200 ml air
5 gm garam
5 gm gula
180 gm mentega tanpa garam
220 gm tepung diayak
300 gm telur dipukul
Cara menyediakan
- Panaskan ketuhar pada suhu 250 darjah celsius.
- Panaskana susu, air, garam, gula dan mentega di dalam periuk sehingga mendidih.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Padamkan api. Kacau adunan menggunakan senduk kayu sehingga adunan mengering dan tidak melekat pada periuk.
- Masukkan adunan ke dalam mangkuk pemukul. Pukul adunan pada kelajuan perlahan.
- Kemudian, masukkan telur sedikit demi sedikit (4 kali tuang). Pukul adunan sehingga sebati.
- Masukkan adunan ke dalam beg paip. Paip adunan choux berukuran 6 sm bulat di atas dulang pembakar dilapisi kertas minyak.
- Masukkan pastri choux ke dalam ketuhar. Tutup pintu ketuhar dan padamkan api ketuhar. Mulakan masa selama 17 minit.
- Selepas 17 minit, panaskan ketuhar pada suhu 175 darjah celsius. Biarkan pintu ketuhar terbuka sedikit. Bakar choux selama 15 minit atau sehingga keperangan.
- Biarkan choux sejuk seketika. Potong bahagian atas choux.
- Paipkan inti kastard kacang hazel di dalamnya. Taburkan kacang hazel di atas. Kemudian, paipkan krim putar. Drizzle nutella di atas krim.
- Tutup choux semula dan taburkan lagi kacang hazel di atas krim.
0 Comments