#StayHomeWithGD – Resipi Sajian Kuih-Muih Klasik – Page 2 – Glam Malaysia

#StayHomeWithGD – Resipi Sajian Kuih-Muih Klasik

Talam Ubi Kayu

Bahan – bahan

Lapisan Bawah (Ubi Kayu)

4 cawan ubi kayu diparut dan dibuang air

1 ½ cawan air gula Melaka

1 cawan gula pasir

3 cawan santan cair

 

Lapisan Atas

4 cawan santan pekat

2 sudu kecil garam

1 ½ cawan tepung gandum

 

Cara menyediakan

Lapisan Bawah (Ubi Kayu)

  1. Sediakan pengukus dan panaskan. Masukkan kesemua bahan kedalam loyang dan gaul sebati. Kukus selama 30 minit atau sehingga adunan ubi masak.
  2. Kemudian, keluarkan adunan dan gaul rata. Padatkan adunan ubi dalam loyang.

Lapisan Atas

  1. Gaul sebati kesemua bahan dan tapiskan adunan ke atas lapisan ubi tadi.
  2. Kukus selama 30 minit atau sehingga santan masak.
  3. Biarkan sejuk sebelum dipotong.